Enigma-Explorer
Regjistrohu qe te shohesh gjithcka.Me respekt Estilen

Profecia dhe nenshtrimi ndaj saj

Shko poshtë

default Profecia dhe nenshtrimi ndaj saj

Mesazh nga Rifat prej Thu Apr 17, 2014 11:08 am

Profecia dhe nenshtrimi ndaj sajQe te flasesh per profecite me pareduhet shtjelluar kuptimi i plote i kesaj fjale. Cdo te thote profeci dhe cfare elementash e perbejne ate. Ne nje fjalor me popullor profecia eshte parashikimi i ngjarjeve te ardhshme.

Po kete kuptim kjo fjale ka dhe sipas fjaloreve ne te gjitha gjuhet e botes. Si etimologji e ka origjinen nga fjala greke pro - perpara plus rrenja phanai qe do te thote flas, pra flas perpara ose parashikoj. Shpesh kur degjojme fjalen profeci e lidhim ate me fene, profecite fetare te cilat jane te njohura mire nga te gjithe.

Kjo lidhje ben qe profecia te shihet gjeresisht ne terminologji si nje pohim i paraqitur i i nje vullneti hyjnor. Gjate gjithe historise njerezore popujt kane synuar njohje te ngjarjeve te ardhshme nga individe apo grupe te cilat mendoheshin se kishin dhuntine e profecise.

Raste te tilla jane te njohura me Egjyptianet dhe me Orakullin e Delfit ne Greqine e lashte te pasuara nga kultura ne te cilat profecite kane luajtur nje rrol shume te madh ku perfshihen ato te Amerikes se Veriut, Inkas, Actek dhe Maja, tek Keltet, Druided, Kinezet, Kaldeanet, Asirianet, , Hindute, Cifutet, Tibetjanet dhe nder te tjera, tek Kristianet.

Historiku i profecise

Shfaqjet me te hershme te profecive gjeheshin me shume ne formen e formulave magjike dhe rrefenjave popullore. Ne kohet moderne astrologjia dhe teknika te tjera psudoshkencore kane fituar nje prani me te gjere. Shpesh profecite jane te bazuara tek hyjnorja apo percaktimi i vullnetit te zotave apo fuqive te tjera te mbinatyrshme.

Dhe menyrat per te arritur kete jane te shumta ku perfshihen leximi i gjetheve te cajit, formacionet e reve, sjellja e kafsheve madje dhe te brendeshmet e kafsheve te sakrifikuara. Menyrat e pranuara per te prodhuar profeci ne Bibel dhe Kuran kane qene dhe jane vizionet dhe enderrat.

Zhvillimi i anes spirituale ne te gjitha shoqerite antike ka qene i lidhur ngushte me zbulimin nga pjestaret e tyre te perdorimit te enderrave dhe profecive pasi ato u pane te prodhonin nje njohuri qe keto shoqeri nuk e kishin, nje drejtim dhe sugjestion krijues si dhe nje zgjidhje te shendoshe te problemeve te tyre, shpesh ne formen e barerave dhe gjerave te tjera qe kishin ne dispozicion.

Profecia ne Fe

Ne shume religjione mendohet se perendite apo te derguarit e tjere te mbinatyrshem i shpallin profecite e tyre nepermjet individeve te caktuar, ndonjehere te njohur si profete, endrra ose vizione.

Dhjata e Vjeter e Bibles permban profeci nga profete te ndryshem cifute te cilet parashikuan sprovat dhe veshtiresite ne te cilat do kalonin populli i tyre.

Libri i Apokalipsit ne Dhjaten e Re nga shume kristiane pranohet si nje profeci qe autori i saj e lidh me ngjarjet dhe fundin e koherave ose fundin e botes (armagedon).

Kristianet besoje se Jezusi permbushi shume profeci te Dhjates se Vjeter duke provuar keshtu se ai ishte Biri i Perendise ose per disa Messiah dhe se do kthehet ne te ardhmen per te permbushur profeci te tjera.

Ne Dhjaten e Re historite e Jezusit qe i flet nje gruaje Samaritane mbi jeten e saj ose tregimi i te ardhmes apostujve te tij mbahen si shembuj te profecise ne traditen kristiane.

Po ashtu ne fene Islame, profeti i saj Muhamed (rreth 600 p.e.s.) tha se kishte nje rizgjim shpirteror ne nje shpelle dhe qe nga ai moment e me pas ai foli per mesimet te cilat sipas tij vinin nga Zoti.

Rizgjime te tilla shpirterore sot lidhen direkt me endrrat, vizionet dhe ajo qe kam folur neper tema te tjera, shikimi ne distance ose remote viewing. Ai i mesoi pasuesive te tij te pare se si te perdornin endrrat por kur e pa se nuk ishte ne gjendje ti bente te ndiqnin udhezimet e tij, hoqi dore dhe shpalli se ai do jete profeti i fundit deri ne diten e qametit.

Ne kohet me te vonshme, rreth viteve 1800, Joseph Smith shpalli se kishte perkthyer disa pllaka te florinjta nepermjet frymezimit hyjnor te Jezusit duke prodhuar keshtu Librin e Mormoneve. Pjestaret e ketij besimi mendojne se themeluesi i tij eshte dhe profeti i fundit.

Ne vitin 1863, Bahaullah, themeluesi i besimit Baha'i deklaroi se ai eshte i derguar i premtuar te gjitha besimeve.

Dhe vete pasuesit e kesaj feje, duke u bazuar ne shkrimet e shenjta te te krishtereve dhe cifuteve, sidomos ne librat e Isaiah, Danielit, Micah dhe ne ate te Apokalipsit besojne ne ardhjen e Baha'u'llah dhe ne fene Baha'i. Po ai nuk pranohet as nga kristianet, cifutet e myslimanet si i derguari i premtuar pasi ngjarjet e rendesishme te Fundit te Botes nuk ndodhen gjate kohes qe ai jetoi.

Po te vazhdohet te flitet per fene, tema mbi profecine mund te zgjerohet shume por ky nuk eshte drejtimi qe ka per qellim kjo teme dhe as pika ku duhet te fokusohet. Permendja e fese dhe e disa te dhenave profetike ne librat e saj u perdoren nga une thjesht per te ilustruar nocionin dhe vjetersine e tij, sidomos perhapjen masive neper bote.

Evidenca te Profecise

Profecia gjithmone perfshin nje lloj komunikimi me te ardhmen ose me plane te ndryshme te ekzistences te cilat zakonisht nuk perputhen me shkencen e sotme. Per kete arsye skeptiket e konsiderojne profecine si dicka fallco.

Ndersa ata qe besojne shprehen se profecia eshte e mundur nepermjet menyrave te mbinatyrshme te cilat automatikisht anashkalojne ligjet e natyres.

Fuqia hipotetike e profecise nuk eshte testuar ende ne menyre shkencore dhe mbetet e paprovuar por shume njerez mendojne se disa profeci jane permbushur, sidomos ato qe jane kryesore ne fete te cilat ata i perkasin.

Te tjere mendojne se disa profeci te cilat ne dukje jane permbushur mund te shpjegohen thjeshte si rastesi ose se disa profeci jane sajuar mbas ngjarjeve per t'i bere ato t'i perputhen rrethanave te ngjarjeve te kaluara.

Po ashtu, shume profeci jane te paqarta duke dhene mundesine qe ato te interpretojne shume ngjarje te ardhshme. Profecite kriptike te Nostradamusit jane nje shembull primar i ketij fenomeni ndonese ata qe mbeshtesin Nostradamus shprehen se profecite e detajuara do i jepnin atij famen e nje shtrigani (gje shume e denueshme kjo nga kisha e asaj kohe).

I tille eshte dhe rasti i Edgar Cayce ose sic njihet ndryshe, Profeti i Fjetur pasi gjate kohes qe ai parashikonte nje ngjarje te ardhshme, e bente ate ne nje gjendje transi. Pra me pak fjale vete profecia nuk eshte arritur te testohet nga shkenca per saktesine e saj dhe si rezultat fenomeni shihet me shume dyshim si spekullues dhe nje supersticion i rendomte.

Kjo natyrisht qe nuk pengon masat e gjera te besojne ne te sic nuk pengon dhe organizata me programet e tyre te fshehta si CIA apo KGB qe te vene ne perdorim ato elemente te cilat i quanin te favorshme per aktivitetet e tyre.

Ne kohet qe jetojme koncepti mbi profecine nuk lidhet me me hyjnoren por nga mendimtaret e te ashtuquajtures Epoke te Re konsiderohen si rrugetina te panjohura te fuqise se trurit njerezor. Ato konsiderohen si shtigje te cilat do cojne ne njohjen e plote te kapacitetit tone njerezor jo vetem ne rang inteligjence por dhe ne ate shpirterore.

Ne kete nenforum ekzistojne dy tema te tjera qe trajtojne profeci te Nostradamusit po ashtu dhe ne disa tema te tjera nga une eshte permendur dhe ilustruar me shembuj Edgar Cayce.

Eshte interesante se po te kerkosh, gjehen materiale per shume te ashtuquajtur profete te cilet kane parashikuar ngjarjet e te ardhmes. Disa prej tyre kane patur nje numer te vogel parashikimesh te sakta, disa te tjere disi me shume, pra ne pergjithesi nuk kane arritur dot te ndryshojne raportet midis skeptikeve dhe besimtareve te fenomenit.

Ai dhe sot e kesaj dite mbizoterohet nga paqartesia dhe frika, supersticioni dhe perpjekja e nje arsyetimi rracional. Deri tani keto jane gjera te njohura. Po ne aspektin paranormal a eshte e pranueshme profecia si nje aftesi njerezore per te shkeputur mendjen ne kohe e distance, per te pare te ardhmen e saj dhe pergatitur veten per ngjarjet qe do ndodhin? Kjo ende eshte per tu provuar sic eshte termi paranormal ende ne perpjekje per tu pranuar gjeresisht si perfaqesuesi i ketyre fenomeneve.

Nga aspekti paranormal mendoj se truri yne eshte ende i pazbuluar ne forcen e tij dhe mendja njerezore ka aftesi te cilat ne vetem tani kemi filluar ti kuptojme e pranojme.

Pra as une nuk i shpetoj dot kontradiktes qe gjendet tek cdo njeri. Shpesh kam lexuar profeci te njerezve te shekullit te 20-te, disa prej tyre te pabesueshme ne saktesine qe kishin (por skam patur mundesi te provoj kohen e shkruarjes) si dhe budallalleqe me te cilat eshte mbushur interneti sot. Eshte veshtire te shohesh ne gjithe kete mori informacioni se cfare eshte e drejte dhe cfare eshte e rreme.

Spekullimi ne kete subjekt fatkeqesisht eshte shume i madh dhe vetem pervoja personale eshte ajo qe mund te te japi nje truall te shendoshe ku mund te bazosh gjykimin tend.

Per te mos e bere temen te merzitshme me paranteze, do mundohem te hedh ketu nje material qe me ra ne dore sot dhe qe flet per nje te ashtuquajtur profete te shekullit te 20-te (padyshim do jete degjuar me pare nga ju si emer), bullgarja e verber Baba Vanga.

Baba Vanga apo Vangjelia
Baba Vanga apo Vangjelia, profetja bullgare qe ka jetuar gjate kohes se socializmit dhe qe ka vdekur ne vitin 1996, thuhet se ka bere me qindra parashikime, 80 % te te cilave deri tani kane qene reale. Ata qe e kane studiuar pretendojne se nder parashiket e sakta te saj perfshihen

- Data e sakte e vdekjes se Stalinit
- Chernobyl
- Zgjedhja e Obames si presidenti i 44 i SHBA dhe qe 20 vjet me pare ajo e parashikoi se do ishte zezak dhe presidenti i fundit pasi SHB do bllokohet ne nje krize te papare ekonomike.
- 9/11
- Incidenti i nendetses ne Kursk ne vitin 2001 etj.

Po parashikimi me i frikshem (parashikimet e Vangas shkojne deri ne vitin 5079) eshte ai per nje date shume te aferme, Nentor 2010.

Perpara se te vazhdoj me kete le te shohim se kush eshte baba Vanga ose Vangjelia. Vanga (Vangjelia Pandeva) ka lindur ne 31 janar te vitit 1911 ne Strumica qe sot i perket Republikes se Maqedonise dhe kaloi jeten e saj ne Bullgari deri sa vdiq ne 11 Gusht 1996. Ne moshen 12 vjecare gjate nje stuhie ajo u rrembye nga era dhe kur e gjeten kishte humbur shikimin ne te dy syte. Vanga filloi te bente parashikime ne moshen 16 vjecare dhe fama e saj mori dhene ne nje kohe fare te shkurter. Shume burra shteti e kane vizituar ate, perfshi ketu dhe Hitlerin per te cilin thuhet se mbasi la shtepine e saj, dukej shume i zemeruar.

Fotoja e meposhte eshte shkeputur nga nje gazete bullgare ku jane te shkruara disa nga profecite e Vangas duke filluar nga viti 2008.Ne lidhje me gazeten, nuk dihet nese eshte e sakte apo nje falsifikim pasi nuk ne foto nuk mund te percaktohet se nga cila e perditshme eshte marre kjo faqe (gje qe lidhet edhe nje here me shpjegimin qe bera mbi spekulimet). Ndonese fotoja eshte e diskutueshme, profecite e Vangas jane mese te mirenjohura dhe te konfirmuara nga shume burime te ndryshme.

Le ti kthehemi dhe njehere parashikimit te saj qe na prek direkt ne, ai i Nentorit 2010. Sipas Vangas eshte fillimi i Luftes se Trete Boterore qe mbaron ne Tetor te vitit 2014. 

Qe ketu bie poshte miti i VANGAS.....


avatar
Rifat
Webmaster
Webmaster

Numri i postimeve : 2401
Points : 4324
Reputation : 12
Join date : 09/12/2011

Shiko profilin e anëtarit http://enigmaexplorer.forumativo.com

Mbrapsht në krye Shko poshtë

Mbrapsht në krye


 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi